Pages

my journey as form 6 - part 1

okey guys ! im shahira as LULU IY gojes ! ahakk lalala forget it .  
 doing activities like usual, bangun , makan , working , rehat , menyanyi , tidur :)
i wish i could stop the time . to the time when i was a child. it seems much much better then being an adult.
fhhh life must go on guys, just do your best. dont forget to always be grateful for everything. life is not forever. i miss them badly . NORANASUHAH ABDUL SALAM , AIZATUL ASYIKIN TAJUL ARIFFIN , SAIDATINA NUR NAJWA MUSA , WARDAH JOHARI , NURAFIQAH AZIS , AISYA SOLEHAH ABDUL JALIL , ASYAH HAMZAH , NURUL ASNA MOKHTAR , NURLI NASUHA ADZMAN , AMALINA ZUKRI , RIFHAN WARDAH , ELIEZA SHUHADA anddddd uolls . so many name i must remem but i cant remem it very well daaaa so sorry , sorry , sorry :p
ohh also my boyfie carilho fc . i miss u damn much LOSER . hahaha even uolls doesnt miss me as i miss u alls badly . huh ? ada aku kesah ? :D

ok back to my first topic . why i choose form 6 after spm ? people will say and HAD said it to me me me me 
" alaaa spm tak berapa elok lah tuh "
huh ? hello ? . . ok ok yelahhh aku ompat A jooo ! 
    how if you were in my situation ? what were you gonna feel huh ? I feel down down and down :(
hey guys ? lu pikiran gua ini begok apa ? gua pun dapat lorh nyambung ke ipta . poli di johor . boleh nyinggah legoland  tapi gua enggak mahuk kerena ngambil masa 3 tahun . den kalo kawen udah dapet onam cucu ! :p haha tapi gua tetap mahu ke FORM 6 ! 

so maybe this post will tell you something about " FORM 6 " . .or lebih tepat " my journey as form 6 "
dapat kutukan dari sepupu sepapat sedara mara but aku bersyukur gila sebab dapat galakan dari keluarga aku sendiri and of coz from my beloved along pun 100% sokong aku ! even abah agak kurang menyokong ketika itu then along lah yang tolong terang kan dekat abah . omg omg . syukur alhamdulillah abah bagi :) tapi aku memilih form 6 di IPOH , smk raja permaisuri bainun . . memang dapat tentangan 100% dari abah . grrr . . menangis melalak nak g sana . tapi abah pujuk :)

akak dah 5 tahun berjauhan dari abah . biarlah kali ini akak duduk dengan abah , nanti abah dah xde macam mana ?
omg ? what da . . stupid question abah ! abahhh nak pergi mana . wuuuuu sedih . but lastly abah izin kan jugak even abah pun menangis sama ! second time aku buat abah nangis meleleh air mato dan hidong . im sorry abah . i love you so much . i must make this decision . 
memang lah orang cakap belajar form 6 mana mana pun sama je . but for me . LAIN . its differentttt . bainun ada subjet ICT untuk form 6 and i want to change like a butterfly . it was a little worm but now it is a butterfly, it must fly away by itself, far away from home and far from my old memories .

- period studied for one and a half years
sounds cool huh ? sekejap giler tapi takdelah segiler matrix yang setahun tuh . but its ok lah dari diploma yang 3 tahun tuh . 
  
more certificates behavior
derr , wa tak tipu lu der . sijil STPM memang lebih laku . pernah uolls dengar nak minta kerja guna sijil asasi dengan matrix ? sebab sijil STPM setaraf A-level . tak cayer ? go and ask by ur ownself pakcik google or mana mana cikgu korang . ntah ntah cikgu korang pun dari stpm . gaaaa 
 
but i know why peopleeee suka tangkap negatif tahap cipan pasal form 6 nih 

- omg sis , I xde kelas lah nak pakai baju sekolah lagi 
phui phui .. hackkk tui . . belagak ke main tapi update status , tweet tweet . 
i miss sekolah badly and alls my frenz . rindu nak PAKAI BAJU SEKOLAH . kenangan kita bersama takan ku padam hingga mentari naik 1 kaki bintang berterabur and bla bla bla
huh . annoying lah ' BUDAK ' yang cakap xnak pakai baju sekolah siap angakt SUMPAH 
sumpah aku xnak pakai baju sekolah . sumpah ni sumpah bla bla . dont be bajet sangat ok . 

- form 6 susah sangat sampai bocor otak nak belajar . 
selalu nya macam ni la persepsi orang . ceq takmo tak mauuuu form 6 . susahhh ! ceq nak belajar tenang . . 3 tahun pun 3 tahun lah . janji cheq ada klassss . . grrr ? this one really annoying . make me feel want to vommit !! hello ? 2012 dah pakai sistem modular okkk 

- nak keluar dari cengkaman ibu bapa 
yang ini aku no komen sebab aku pun sama :D

- selalu budak budak bodoh je yang tak dapat U yang masok form 6 .
are you really really sure about this statement ? huh ? after one and half year i will be mahasiswi for DEGREE . and you ? terkapai kapai . haha bye bye . . tapi kalau yang dapat matrix tuh go on lahh :) lagi singkat . 

ok . this post just for raise the spirit bebudak form 6 macam aku . grr dont be angry to me . im just give my oppinion about form 6 . hee .
I reserve better uolls follow your own heart sebab persepsi orang tuh lain lain . 
belajar mana mana pun baik . diploma pun ok untuk orang yang nak santai tanak rush macam matrix and form 6 . asalkan study . gagal spm tak bermakna gagal seumur hidop . rebut la peluang ke form 6 untuk tebus balik kesilapan korang tapi yang mana kaya kaya tuh boleh lah mohon ipts swasta punyaa . tak pun mohon swasta yang under GLC . tapi better takyah lah . korang dah hampa kan mak ayah korang then nak kikis lak duit diorang . kena tahan telinga merendah diri selama 1 tahun setengah je beb . merendah diri itu mulia di sisi ALLAH . trust me :)


pro - kelebihan     contra - kekurangan

 "  Nothing is more difficult and therefore more precious, than to be able to decide." 





i know i am not as pretty as Cinderella but i am more than Cinderella,








4 comments:

  1. As salam , sama laa kite :) , first time nk msuk form 6 ramai org bash kate form 6 struggle laa , ape laa tp kuatkan smangat , Alhamdulillah lepas jgk sem 1 nie , even exam sem 1 baru-II nie mmg payah pon kan :D hehe btw suke blog awk , simple :) keep it up oke :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam .
      wahhh lieya study mana ? setakat ni lulu syukur alhamdulillah lah boleh buat . takot nak tunggu result .
      hee tenz sayang . keep loving me yar :)

      Delete
  2. lieya form 6 kat kelantan , hehe wah dah jadi budak sem 2 daa kite nem btw good luck ekk nanti result sem 1 kuar , serius nerves giler rasanyer . :) u welcome darling :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh nanti boleh la tuka2 soalan ><v

      Delete

uit sayangku ~ bace je ke . .komen ler ckit . . lai lai