Pages

Tip halau jerawat FAR-FAR AWAY . . hee

Assalamualaikum

Okeh . . arinie lulu nak bebel sikit kat korang-2 yang asyik mengaru-2 muka , merengek sebab kan JERAWAT  . . ? a.k.a AKNE ?  *jerk la konon kan

arghh jerawat !! gelap dunia aku  . . 

Dear , jerawat tuh normal bila korang semua dah sampai tahap akhil balikh . . so jangan risau ye . . thats mean korang ni da besar . .

Tapi , korang kena jugak tengok apa punca jerawat tuh . .

Ada yang kata RESDUNG la , KULIT BERMINYAK la , KETURUNAN la , SALAH PENCUCI la  ~ blablabla

Biar lulu habaq sikit ye , memang betul apa yang korang cakap tapi sometimes jerawat tuh ada disebabkan darah dalam badan korang tuh kotor and persekitaran korang . . *FAKTA

Macam-2 produk korang guna tapi makin terok/nothing happen kann

Lulu ada lah sikit petua nih , petua orang-2 dulu untuk kurangkan jerawat korang + resdung tuh tapi sayang semua kenalah promise dengan lulu yang korang kena rajin buat . . murah je ~

Tahu tak ASAM JAWE  a.k.a tamarind ? nih lulu tunjuk sikit if korang ta tahu asam jaweeee tuh apa

ni dio asam jawo 

 Lulu nak Tanya nih . . pernah tak pakai asam jawa dekat muka?
i mean . .amik beberapa ketul asam jawa . .campur ngan sedikit air . .pastu . .tempek kat muka . .
lulu selalu buat . .memang rase licin la . .lembut je . .

side effect dari asam jawe nih
~jerawat kecut 
~parut hilang
~muka licin 
~cerah :)

ade satu lagik petua . .amik tepung ubi kayu . .
campur dengan asam jawa . .pastu . .letak sedikit air . .bancuh sampai pekat . .pastu . .pakai cam masker . .boleh hilangkan parut hitam + parut jerawat . .tapi kena rajin pakai la . .

untuk RESDUNG lak . .

korang tahu tak kulit kayu manis ? haha better jangan salot muka u all dengan nih . . memang lah mula-2 elok tapi nanti akan rasa pedih-2 . .
korang akan fikir “pedih-2 nih mesti effect dari ulat-2 resdung “ tetttt salah !
nak buat boleh sebab ubat resdung banyak dari kulit kayu manis kan . .urmm tapi jangan lah selalu sebab kulit muka kita nih sensitive . . kalau selalu buat , lama-2 muka korang akan rasa panas macam terbakar then ada lah kesan-2 hitam muncul =.=’’

cara orang lama nih memang makan masa yang lama J so korang kenalah sabar ye . . insyaallah dengan IZIN-NYA . .
tapi zaman sekarang nih semua nya taknak guna cara-2 lame nih . . hei , jangan nak pelekeh kan orang lama ukeh . .

“tamo lah , asam jawa busuk “    *alaa pakai waktu na tido , bukan orang nak cium
“ee lulu iy nih low class lahh , “   * lulu suka barang save bajet  J

Blablabla cakap lah apa-2 . . fikir secara rasional ukeh . . JIMAT ! haha kalau pakai mahal-2 tapi xde effect . . haha sio-sio jerr . .

Korang biarkan 30 minit then WIFE OFF dengan air suam J uke sayangg . .

Chayok-2  . . *if bertahun-tahun buat tak jadik , jumpa pakar ukeh :) lulu share apa yang lulu tahu :) 

7 comments:

  1. really? nk cube la, nk cube laa. tQ for share lulu :)

    ReplyDelete
  2. hai lovely fatini . . sayang cuba ye . .lulu cuma share apa yang lulu tawu :D . . tapi dear kena rajin buat . .result nya bgtawu lulu nanti

    ReplyDelete
  3. wah~ berkesan~ eira dah try hari tu, terkena plak jerawat baru nak tumbuh, sblum tido eira sapu ckit asam jawa, bsok nye, KECUT~ ngee hehehe ^_^ thank you for the tips dear~

    ReplyDelete
  4. wah~ berkesan~ eira dah try hari tu, terkena plak jerawat baru nak tumbuh, sblum tido eira sapu ckit asam jawa, bsok nye, KECUT~ ngee hehehe ^_^ thank you for the tips dear~

    ReplyDelete
  5. @EiracayoO

    hehe yeker sayangg ? syukur alhamdulillah ye :D suka lulu dengar

    ReplyDelete
  6. Ika nak kongsi product penjagaan kulit..Jom lawat website ika di
    www.zurieka.com

    ReplyDelete

uit sayangku ~ bace je ke . .komen ler ckit . . lai lai